Yangın merdivenlerinin mecburi olarak kullanılması negatif durumların oluşturacağı risklerin azaltılmasında önemli bir yarar sağlamlamaktadır.
Mesela önüne tarafıcı özdek yığılma ihtimali olan bir duvarla, bu risk olmayan örekın ihtiyacı birbirinden farklıdır. Geniş ve çok kullanımlı alanlarda “stat ve şifahane gibi” aynı anda belki onlarca kişinin kapıdan yaşamak isteyeceği alanlarda çift kanatlı baplar elan yaygın kullanılır.
Yangın Bapsı Montajı Ne Yapılır? Her binanın malik başüstüneğu meydan ve ihtiyacı oda önünde bulundurularak farklı boyutlarda ve özelliklerde olacak şekilde projeye özel üretilen Yangın Bapları Montajı kompetan takımlar tarafından gestaltlmaktadır.
Yangın vakalarında insanların binaları sağlıklı şekilde terk etmelerini sağlayıcı Yangın Çıkış Bapsı kullanılacağı dokumaya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Hassaten, ivedi çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu kapılar, şık şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Işyar servis merdivenlerinin oylumluliği en azca 65 cm olmalıdır. Faik katlı binalarda yangın merdiveni ferahliği en az 90 cm, kaçış yolu rahatliği ise 180 cm'den azca olmamalıdır. Huzurevleri, konutlar, hastaneler ve bütün binalarındaki yangın merdivenlerinin kapı makroliği 120 cm'den azca olmamalıdır.
Çift kanatlı yangın kapıları: Bu tip yangın kapıları, iki kapı kanadından oluşur ve elan geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı faziletli direnç gösterirler ve yangının sair alanlara yayılmasını önlemek derunin tasarlanmıştır.
örgünın şerik merdivenlerinin yangın ve başka acil hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, yangın merdiveni olarak kabul edilir.
Yapılan bir binanın Yangın Merdiveni Kapısı özelliklerine ve yararlanma amacına bakarak sınırlı yapı teftiş şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları ekseriyetle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın kapılarının (ivedili çıkış baplarının) belli başlı durumlara göre TSE şartlarını sağlaması gerekmektedir.
Temel kattaki dükkân ve benzeri yerlerde insan skorsı 50’nin şeşnda ve kaçış uzaklığı en uzak noktadan dış ortama açılan kapıya olan uzaklık 25 m’den az ise, yangın kapısı çatı dışına hareketsiz çıkış ehliyetli kabul edilir.
Yangın bapları kullanma yerına göre, rengine için ya da modeline nazaran çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulurlar. Çok kesif kullanılan prototip sınıflandırması hordaki gibidir
Binada bulunan kişilerin ısı ve Yangın Çıkış Kapısı dumandan etkilenmeden hariçya veya yangın merdivenlerine erişmesinı sağlayan Yangın Bapsı modelleri kendi içerisinde yek kanatlı, çift kanatlı ve ürkü barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Bu nedenle, sertifikalı yangın bapları daha güvenlidir ve bu da fiyatlarını artırabilmektedir.
Isıevet dayanıklı olması ve esrarı sızdırmaması yangın baplarının özel üretimli baplar olmasından ötürüdır. İmalat öteki kapı imalatları kabilinden bileğildir. Ilgi edilmesi müstelzim noktalar vardır.